Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ


Μέσα στη σύντομη περιγραφή της σημερινής κατάστασης στα Ελληνικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αισθητή κάνουν την παρουσία τους ελλείψεις που αφορούν κάθε λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών και κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής των φοιτητών. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι όλα αυτά τα προβλήματα - ελλείψεις που απασχολούν σήμερα την ανώτατη εκπαίδευση και ιδίως τα Τ.Ε.Ι. έχουν κοινή αφετηρία την υποχρηματοδότηση. Οι ελλείψεις μονίμων καθηγητών, υλικοτεχνικής υποδομής, χώρων διδασκαλίας και εξοπλισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας, στέγασης και σίτισης, είναι ανεπίτρεπτες για ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που θέλει να χαρακτηρίζεται σύγχρονο και ανταγωνιστικό.
Ένα θέμα ύψιστης σημασίας είναι η ανισότητα που υπάρχει στη χρηματοδότηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε σχέση με τα Πανεπιστήμια. Παρόλο που με την ψήφιση του νόμου το 2007 ενέταξαν τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι στο ίδιο γνωστικό επίπεδο, η Πολιτεία συνεχίζει την υποβάθμιση και περιορισμένη υποστήριξη των Ιδρυμάτων. Ενδεικτικό αυτής της περιορισμένης υποστήριξης είναι η απόδοση διπλάσιας χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια εν αντιθέσει με αυτή των Τ.Ε.Ι. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταγγέλλει κάθε υποβάθμιση των κονδυλίων των Τ.Ε.Ι ως μεθόδευση θεσμικής υποβάθμισής τους σε σχέση με το θεσμό των πανεπιστημίων.
Επίσης χαρακτηριστική επισήμανση αδυναμιών λόγω υποχρηματοδότησης που έχει μείνει στο απυρόβλητο είναι η κατάσταση που επικρατεί στις θέσεις μελών Ε.Π και Δ.Ε.Π. Ως γνωστόν οι σχετικές θέσεις εγκρίνονται και κατανέμονται στα Τ.Ε.Ι από το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από αίτημά τους. Ενώ ο φοιτητικός πληθυσμός των ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να είναι ίσος σε αριθμό με αυτόν των Πανεπιστημίων, ο αριθμός των μόνιμων μελών ΕΠ και ΔΠ παραμένει στάσιμος και συγκρινόμενος με τα Πανεπιστήμια εξαιρετικά μικρός. Τα Τ.Ε..Ι έχουν ανάγκη πλήθους προσλήψεων τακτικού Ε.Π και Δ.Ε.Π, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος ορισμένα Ιδρύματα να μην μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο κλείσιμο.
Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζεται λόγω υποχρηματοδότησης και στην ανάπτυξη των υποδομών των Ιδρυμάτων. Το κτιριακό πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς καθώς υπάρχουν ακόμη Ιδρύματα ή και Σχολές ολόκληρες που η διδασκαλία γίνεται σε αίθουσες σχολείων. Επιπλέον, σε Σχολές με μεγάλο αριθμό φοιτητών ανά έτος, πολλές φορές δεν είναι εφικτός ο χωρισμός σε κλιμάκια ώστε η διδασκαλία να γίνει αποδοτικότερη καθώς οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα δεν επαρκούν.
Μεγάλο είναι και το πρόβλημα το οποίο παρατηρείται στη στέγαση των φοιτητών. Το βασικότερο πρόβλημα των εστιών είναι το κτιριακό και αίτια του προβλήματος είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η διαχείριση, οργάνωση και επίβλεψη των εστιών ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν) του Υπουργείου Παιδείας. Σήμερα τα πιο πολλά κτίρια είναι μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της συνεχούς αύξησης των σπουδαστών. Επίσης μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η φύση των κτιρίων, ογκώδη – αφιλόξενα – μη λειτουργικά, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το πνευματικό επίπεδο των φοιτητών. Σε όλη την επικράτεια σήμερα η δυνατότητα που παρέχεται από τις υπαγόμενες στο Ε.Ι.Ν φοιτητικές εστίες ανέρχεται στα 7000 άτομα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More