Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΕΙ


Το πρόβλημα της έκδοσης πολλών Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στα Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων ΤΕΙ εκκρεμεί, ως γνωστόν, από το 1983. Κοινή είναι η εντύπωση, που εκφράζεται και ως πίεση, ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους λύση. Δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα και για τα αυτονόητα δεν έχουν δοθεί λύσεις την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έχουν δοθεί λύσεις στα ίδια προβλήματα. Στο πεδίο αυτό έχει αναπτυχθεί, μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων ή ομάδων μια μεγάλη και χρόνια διαμάχη με άσκηση πιέσεων εκατέρωθεν. Ως εκφραστές της πλειοψηφίας των σπουδαστών των Τ.Ε.Ι πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η Πολιτεία να υιοθετήσει την πάγια και διαχρονική θέση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ,«άμεση έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων». Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να δείξει έμπρακτα την ηθική διακυβέρνηση που επαγγέλλεται, γιατί η ηθική τάξη δεν είναι διαπραγματεύσιμο είδος και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα είναι πρωτίστως θέμα ηθικής τάξεως.
Πλέον έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, μετά το 2007, ότι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι) είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: α) τον Πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και β) τον Τεχνολογικό τομέα, ο οποίος αποτελείται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι) και την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
Γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις επαγγελματικές δυνατότητες που απορρέουν από τις σπουδές διπλωματούχων του ίδιου εκπαιδευτικού επιπέδου στο ίδιο γνωστικό επίπεδο. Ωστόσο στην Ελλάδα τα επαγγελματικά δικαιώματα καθορίζονται από τη συντεχνιακή επιθυμία και όχι απο την παρεχόμενη γνώση.
Είναι απαράδεκτο η Πολιτεία, και δη το Υπουργείο Παιδείας να καθυστερεί τη διαδικασία της τελικής έκδοσης των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων στους αποφοίτους μας, εμπαίζοντας παράλληλα όλους εμάς με μία ατέρμονη διαβούλευση, η οποία δεν στοχεύει στη λύση του προβλήματος αλλά στη διαιώνισή του. Δεν είναι δυνατόν όλοι εμείς οι φοιτητές των Τ.Ε.Ι να εκπαιδευόμαστε για τέσσερα χρόνια, από Καθηγητές με υψηλά προσόντα (εφάμιλλα εκείνων των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων), αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να μην μπορούμε να ασκήσουμε ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια, το επάγγελμα που σπουδάσαμε.
Αντ’αυτού το Υπουργείο Παιδείας εκχωρεί αυτόματα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολλεγίων με την έκδοση του Π.Δ το 2010. Με την απόφαση αυτή οι τελευταίοι αποκτούν ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι απόφοιτοι των συνεργαζομένων με αυτά Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Δηλαδή όχι απλά εμφανίζονται περισσότεροι ως προς εμάς ανταγωνιστές, αλλά θα έχουν και πολύ περισσότερες εργασιακές διεξόδους. Παράλληλα οι απόφοιτοι των κολλεγίων θα έχουν δικαίωμα ισότιμης εγγραφής στα επιμελητήρια και στις κατά κλάδο επαγγελματικές ενώσεις.
Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ αυτή τη δυνατότητα όχι απλά δεν την έχουν, αλλά σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης και κατοχύρωσης δικαιωμάτων τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε ακαδημαϊκό βρίσκουν απέναντί τους τα επιμελητήρια. Είτε με δικαστικές προσφυγές είτε μέσω των επιρροών που ασκούν στην πολιτική εξουσία διαχρονικά τα επιμελητήρια «φρενάρουν» την εξέλιξη των ΤΕΙ.
Επίσης μία άλλη καταδικαστική απόφαση, ειδικά για τους αποφοίτους των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), αποτελεί το Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές. Με το συγκεκριμένο Π.Δ. δίνεται η ανάθεση της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης των υποψήφιων Ενεργειακών Επιθεωρητών στο ΤΕΕ, παραβλέποντας έτσι το θεσμοθετημένο ρόλο των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Πρέπει να προστεθεί επίσης, η παντελής έλλειψη του Κοινοτικού Δικαίου το οποίο απαγορεύει τη σύγκρουση συμφερόντων και αναθέτει τις αρμοδιότητες να ανατεθούν σε ένα φορέα ανεξάρτητο από τους ανταγωνιζόμενους επαγγελματίες, ο οποίος θα παρέχει εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας ως προς την ίση μεταχείριση Διπλωματούχων Μηχανικών (μελών Τ.Ε.Ε) και Πτυχιούχων Μηχανικών (μελών Ε.Ε.Τ.Ε.Μ).
Σήμερα καθίσταται αναγκαίο να προχωρήσει ο επανακαθορισμός με σύγχρονες και διαφανείς διαδικασίες, όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών, με βάση φυσικά το γνωστικό τους αντικείμενο (επίπεδο και περιεχόμενο σπουδών) αλλά και με βάση τα χρόνια της επαγγελματικής εμπειρίας. Ήρθε η ώρα για ριζικό επανασχηματισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μονόδρομο αποτελεί το Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο στην Ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, για τη διαμόρφωση του οποίου απαιτείται να υιοθετηθούν από όλες τις πλευρές αντικειμενικοί κανόνες, διεθνώς αποδεκτές αρχές και λύσεις, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αξιοκρατία, καθαρή αντίληψη της επικρατούσας κατάστασης, ρεαλισμός και αποφυγή αποκλεισμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More